top of page

Tipy pro práci z domova a mimo kancelář

Aktualizováno: 11. 1. 2022


Práci z domova vnímá část lidí jako benefit a část lidí se ji vyhýbá jako čert kříži. Důvody mohou být různorodé, ale většinou převládá ten, kdy doma skutečně nemají možnost se plně soustředit na práci. Pro ty z vás, kteří ale možnost práce z domu rádi využívají, jsme připravili pár užitečných rad.

1. Dodržujte firemní pravidla pro práci mimo kancelář

Společnosti zpravidla stanovují podmínky a pravidla pro bezpečnou práci z prostředí mimo kancelář. A to formou směrnice, pracovního postupu nebo jiné metodické instrukce. Taková pravidla se vztahují na práci z domova nebo na služebních cestách. Pokud taková pravidla ve vaší společnosti existují, tak se jimi řiďte. Vytvořili je totiž lidé, jejichž odpovědností je minimalizovat bezpečnostní rizika při této formě práce. A pokud taková pravidla ještě nemáte, tak se nám ozvěte. Rádi je pro vás vytvoříme na míru podmínkám vaší společnosti.

2. Používejte VPN

V okamžicích, kdy přistupujete k firemním systémům, aplikací, uložištím a datům, používejte vždy VPN spojení. Tím vytvoříte soukromý a zabezpečený komunikační tunel mezi vašim pracovním zařízením a IT infrastrukturou vaší společnosti. A vůbec se nebojte používat VPN spojení po celou dobu práce.

3. Instalujte bezodkladně nové aktualizace

Vaše IT oddělení posílá pravidelně do vašeho pracovního zařízení nové aktualizace. Pokud vám tedy na obrazovce vyskočí okénko s novou aktualizací, tak neváhejte a bezodkladně ji nainstalujte. Taková aktualizace totiž může obsahovat i opravu, která řeší bezpečnostní nedostatky v programech, které používáte a které by kyberútočník mohl využít k tomu, aby se dostal do vašeho počítače nebo do vaší firemní sítě.

4. Vnímejte podezřelé chování vašeho počítače

Pokud si všimnete, že se váš pracovní počítač chová divně, například otvírá neznámé webové stránky nebo si kurzor dělá "co chce", tak neváhejte a kontaktujte své IT oddělení a o situaci jim řekněte. Je možné, že váš počítač byl infikován virem a stal se tak hrozbou pro vaše data a IT prostředí vaší společnosti.

5. Své zařízení mějte vždy pod dohledem

Vždy mějte povědomí o tom, kde se nachází vaše pracovní zařízení. Pokud cestujete autem, tak ho rozhodně nenechávejte v kabině automobilu, kde je na něj vidět skrze okna. Pokud cestujete vlakem, tak mějte zavadlo se zařízením umístěno tak, že na něj uvidíte. Nestane se vám pak, že vám někdo zavazadlo "omylem" přibere při vystupování ve stanici, když zrovna hltáte kapitoly své oblíbené knihy.

6. Pracovní informace a data nejsou určeny lidem kolem vás

Na cestách nenechávejte svá zařízení odemčená a bez dohledu. Spolucestující ve vlaku by mohli mít tendenci za vás třeba práci dodělat nebo si alespoň počíst, na čem zrovna pracujete. Podle toho, zda budete na cestě pracovat nebo ne, si vybírejte i své sedadlo tak, aby vám například cestující za vámi nemohl koukat přes rameno na obrazovku. Podobné je to s probíráním pracovních záležitostí s kamarády a rodinou. Většina z nás si čas od času zanadává na šéfa (jinak by to nebyl dobrý šéf) a zmíní se o tom, jaký jsme měli den v práci. Ovšem řešit s členy domácnosti citlivé pracovní informace o klientech, probíhajících akvizicích nebo projektech se může lehce vymstít a způsobit velmi negativní důsledky. Pracovní informace jsou určené pouze vám a vašim pracovním kolegům.

7. Soukromá zařízení jen v nejvyšší nutnosti

Pokud jste nuceni používat pro práci své soukromé zařízení, tak vždy používejte pouze legální programy a udržujte své soukromé zařízení aktualizované. Tedy instalujte poslední aktualizace operačního systému a programů, které na něm máte instalované.


3 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ransomware – "Neplaťte zbytečně výkupné!"

Ransomware je téma, které v online světě patří mezi největší hrozby. Stačí jedno špatné kliknutí a už jste cílem kyberútočníků. A dalším krokem bude bude vaše rozhodnutí, zda jim zaplatíte výkupné, ne

Proč je dobré mít ISO 27001 - díl 5.

Vyplatí se certifikace pro ISO 27001? Pokud máte ISMS zavedeno a procesy běží alespoň 3 měsíce, tak je možné se nechat certifikovat. Celý certifikační proces spočívá v provedení certifikačního auditu,

bottom of page